Francuska
0

Sarkozy će predložiti ciljane zračne napade u Libiji

FENA
Nicolas Sarkozy (Foto: AP)
Nicolas Sarkozy (Foto: AP)
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy namjerava da predloži partnerima u Evropskoj uniji bombardovanje komandnog štaba Moammara Gaddafija, rekao je za AFP izvor blizak predsjedniku Fancuske.

Na samitu Evropske unije (EU) posvećenom krizi u Libiji, on će predložiti "bombardovanje veoma ograničenog broja tačaka koji su izvor najsmrtonosnijih operacija" koje izvode snage lojalne Gaddafiju, precizirao je izvor koji je želio da ostane anoniman.

Radi se o tri lokacije - komandnom štabu Bab al-Azizija u Tripoliju, vojnoj bazi u Sirtu, istočno od Tripolija, i vojnoj bazi u Shebi, na jugu zemlje, dodao je ovaj izvor.

Sarkozyjev ured odbio je da zvanično potvrdi ove navode.

Libijska državna televizija je javila da Tripoli posjeduje jednu "strašnu tajnu" koja će, kada se otkrije, ubrzati odlazak Sarkozyja s vlasti.

Ta vijest je objavljena neposredno nakon što je Francuska odlučila da prizna samoproklamovano pobunjeničko nacionalno vijeće u Libiji.

  • Novinska agencija Džamahirije saznala je opasnu tajnu koja će dovesti do pada Sarkozyja, možda i do suđenja zbog finansijskih sredstava koja je koristio u svojoj predsjedničkoj kampanji, javila je libijska državna televizija.