"Radili smo svoj posao"
0

Tužba protiv magazina Charlie Hebdo zbog karikatura poslanika

Klix.ba
Jedna sirijska organizaciju u Francuskoj je podnijela tužbu protiv francuskog satiričnog magazina Charlie Hebdo nakon što su jučer, na posljednjoj stranici lista, objavili karikature poslanika Muhameda. U tužbi je navedeno da magazin potiče mržnju takvim objavama.

Tužba protiv magazina podnesena je u Parizu, a tužilac će odrediti da li će i kakve akcije trebaju biti pokrenute protiv magazina i urednika magazina. Tužbu je podnijela organizacija Sirijska sloboda, koja je registrovana početkom godine u Francuskoj.

U tužbi je navedeno da magazin Charlie Hebdo dolijeva ulje na vatru objavljivanjem karikature poslanika Muhameda. Također, optužuju magazin za diskriminaciju, izazivanje mržnje i nasilja na etničkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi.

Inače, jučer je, nakon što je objavljeno posljednje izdanje magazina, Vlada Francuske reagovala te sazvala hitan sastanak s predstavnicima muslimana kako bi spriječili eventualno eskaliranje nasilja, s obzirom na to da u brojnim muslimanskim zemljama svijeta danima traju protesti protiv antiislamskog filma "Nevinost muslimana".

Jedan od karikaturista magazina Charlie Hebdo istakao je za BBC da njihova namjera nije bila da izazovu negativne reakcije.

"Ne mislim da smo dolijevali ulje na vatru, mi smo samo radili svoj posao", rekao je Renald Luz Luzier, dodavši da svi na tu karikaturu gledaju sa stanovišta da li je riječ o provokaciji ili ne, a oni je shvataju samo kao običan crtež.

Podsjetimo, francuske škole, ambasade i konzulati bit će zatvoreni u petak u najmanje 20 muslimanskih zemalja svijeta zbog straha da ne dođe do nasilja nakon molitve.