Burne reakcije javnosti
85

List Charlie Hebdo ponovo objavio karikature poslanika

Klix.ba
Francuski satirični sedmični list Charlie Hebdo ponovo je objavio karikature poslanika Muhameda, povećavajući tako bijes muslimana širom svijeta, koji već desetak dana protestuju zbog filma koji vrijeđa islam. Ilustracije poslanika Muhameda pojavile su se na zadnjoj stranici satiričnog magazina na kioscima širom Francuske.

Internet stranica sedmičnog lista Charlie Hebdo, koji je i ranije objavljivao karikature poslanika Muhameda te zbog toga bio na meti udara javnosti, je nedostupna nakon objavljivanja posljednje karikature. Prema navodima francuskih medija, službene prostorije u kojima je smještena redakcija policija dodatno osigurava.

Nakon što su objavljene karikature Poslanika, uslijedile su burne reakcije, a među prvima je reagovao predsjednik Vlade Francuske Jean-Marc Ayrault pozvavši na poštovanje vjerskih uvjerenja te poštovanje principa sekularizma, ali i na individualnu odgovornost.

Dalil Boubakeur, imam u Velikoj džamiju u Parizu, istakao je za AFP da bi objavljivanje karikatura moglo samo izazvati još veći gnjev muslimana.

"Žao mi je što poticanje na vjersku mržnju nije kažnjivo po zakonu, kao i poticanje na rasnu mržnju", kazao je on.

Urednik satiričnog lista, poznat kao Charb, jučer je najavio da će objaviti karikature poslanika Muhameda i istakao da će to šokirati one koji žele biti šokirani. Glavni urednik izjavio je da nisu zabrinuti zbog objavljivanja ovog izdanja.

List, poznat po nepoštovanju političkog establišmenta i vjerskih ličnosti, objavio je krajem prošle godine karikature proroka Muhameda, nakon čega je uslijedio napad na prostorije lista.

Podsjetimo, zbog antiislamskog filma u kojem se ismijava poslanik Muhamed u najmanje 20 zemalja svijeta uslijedile su demonstracije.