Nobelovac osudio Gadafijevu smrt
0

Tutu: Libijci su trebali pokazati da su drugačiji od bivšeg tlačitelja

Sarajevo-x.com
Desmond Tutu, južnoafrički nadbiskup i dobitnik Nobelove nagrade za mir i Jacob Zuma, predsjednik Južne Afrike osudili su nasilničko ubistvo bivšeg libijskog vođe Muamera Gadafija.

"Načun ubijanja Muamera Gadafija u četvrtak je umanjio svu plemenitost i borbu za demokratiju i ljudska prava u Libiji. Narod Libije je trebao pokazati da ima drugačije vrijednosti od svog nekadašnjeg tlačitelja", izjavio je Tutu.

Osudio je i ponašanje državne sekretarke Sjedinjenih Američkih Država Hillary Clinton, te rekao da ona nije smjela tako direktno pozvati na Gadafijevu smrt, te kasnije slaviti.

"Ubistvo bilo kojeg ljudskog bića nije nešto što bi trebalo slaviti", rekao je Tutu.

S druge strane Zuma je izjavio da je Gadafi trebao biti odveden u Hag da mu se sudi za njegove zločine.

"Česta je pojava u posljednje vrijeme da ljudi koji su bili vođe zemalja na kraju radije budu 'usmrćeni', nego da ih se izvede pred sudove da odgovaraju za svoje zločine i objasne svoje stavove", rekao je Zuma.

On je također izjavio da nije iznenađen što je Gadafi ubijen "zbog ljutnje koju su osjećali oni koji su se borili protiv njega", rekao je Zuma, te dodao da je Gadafi i sam sebi obećao da će umrijeti u vlastitoj zemlji.

Zuma je pozvao Nacionalno prijelazno vijeće Libije da počne raditi na nacionalnom jedinstvu i pomirenju, te na razoružanju boraca. Dodao je da je Južna Afrika spremna sa ostatkom međunarodne zajednice pomagati Nacionalnom prijelaznom vijeću i narodu Libije, prenijele su lokalne novinske agencije.