Brexit
2

Tusk: Nema razloga pretvarati se da je ovo sretan dan, već nam nedostajete

Klix.ba
Nakon zvanične aktivacije Brexita, procesa izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije, oglasili su se zvaničnici Vijeća EU, ali i njihov predsjednik Donald Tusk.

Tusk je u svom obraćanju javnosti kazao da je primio pismo na "pet-šest stranica" i da nema razloga da se pretvara kako je ovo sretan dan za Brisel ili London.

"Većina Evropljana, uključujući gotovo polovinu svih britanskih birača, željela je da ostane zajedno, a ne da se raziđe", dodao je.

Foto: EPA
Foto: EPA

Ipak, priznao je kako "postoji nešto pozitivno kada je riječ o Brexitu".

"Brexit nas je učinio odlučnijim i jedinstvenijim nego ranije", objasnio je Tusk naglašavajući da će blok ostati ujedinjen u budućnosti i tokom teških pregovora koji će uslijediti.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Naš cilj je jasan - smanjiti troškove evropskih građana, biznismena i država članica", rekao je.

Svoj govor je zaključio najavom zvanične izjave Vijeća EU i riječima: "Šta mogu dodati? Već nam nedostajete".

Foto: EPA
Foto: EPA

U obraćanju Vijeća EU navedeno je žaljenje što će Ujedinjeno Kraljevstvo napustiti Evropsku uniju.

"Ipak, mi smo spremni da slijedimo taj proces. Za EU prvi korak će biti usvajanje smjernica za pregovore koji će postaviti pozicije i načela kojima će se pregovarati sa Ujedinjenim Kraljevstvom", navedeno je u odgovoru na pismo o aktivaciji člana 50. Lisabonskog sporazuma.

Foto: EPA
Foto: EPA

Dodali su da je njihov prioritet smanjiti nesigurnost uzrokovanu odlukom o Brexitu među građanima, preduzećima i državama članicama.

"Razgovorima ćemo pristupiti konstruktivno i nastojati postići sporazum. Nadamo se da ćemo u budućnosti Ujedinjeno Kraljevstvo imati kao bliskog partnera", kazali su.

Foto: EPA
Foto: EPA