{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tusk: Evropa je bila na ivici katastrofe

S
17.7.2015. u 10:48
0
29
Tusk: Evropa je bila na ivici katastrofe
0
Tusk: Evropa je bila na ivici katastrofe
Donald Tusk (Foto: EPA)
Evropa je bila na ivici katastrofe kada su razgovori Grčke i njenih kreditora o novoj finasijskoj pomoći skoro propali prošlog vikenda, rekao je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk u intervjuu grčkom listu Katimerini.
Dvije strane postigle su dogovor u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak, 13. jula, čime je spriječen finansijski kolaps Grčke i njen vjerovatni izlazak iz eurozone.

"Tokom pregovora, oko sedam sati ujutro, kada su grčki premijer Alexis Tsipras i njemački kancelar Angela Merkel zatražili pauzu, osjećao sam da je rizik od neuspjeha veoma blizu. U tom trenutku razlika među njima bila je samo 2,5 milijardi eura", rekao je Tusk.

On je dodao da im je tada rekao da će, ako se pregovori okončaju bez rezultata, objaviti da je Evropa došla blizu katastrofe zbog 2,5 milijardi eura.

Evropa je odlučila da uputi nova sredstva Grčkoj nakon što je parlament u Atini usvojio novi paket mjera štednje. Evropska centralna banka povećala je fond za pružanje podrške grčkim bankama, ali će kontrola kapitala ostati na snazi da bi se izbjeglo masovno povlačenje novca kada banke budu otvorene za tri dana.

Očekuje se da će novi plan za Grčku danas biti usvojen i u njemačkom parlamentu.

"Najvažnija stvar u pregovorima bila je da se pomogne Grčkoj. Ipak, morali smo da diskutujemo i o srednjoročnim i dugoročnim posljedicama izlaska Grčke iz eurozone kao haotičnoj i nepredvidljivoj proceduri sa političkim i geopolitičkim utjecajem“, rekao je Tusk.

On je dodao da je bilo neophodno pronaći rješenje da bi se izbjegao momentalan haos i bankrotiranje, ali da je ovo samo "prvi korak".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: