{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Donald Tusk: Sporazum o Grčkoj usvojen jednoglasno

S
13.7.2015. u 10:02
0
10
Donald Tusk: Sporazum o Grčkoj usvojen jednoglasno
0
Donald Tusk: Sporazum o Grčkoj usvojen jednoglasno
Donald Tusk (Foto: EPA)
Lideri eurozone jednoglasno su usvojili sporazum o trećem paketu finansijske pomoći za Grčku, saopštio je danas predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, poslije samita koji je trajao skoro 17 sati.
Tusk je saopćio da je finansijski program već spreman i da obuhvata "ozbiljne reforme i finansijsku podršku".

On je rekao na konferenciji za novinare da će ministri finansija eurozone početi hitne razgovore o privremenom finansiranju Grčke. Atina mora da otplati preko sedam miilijardi eura duga Evropskoj centralnoj banci u julu i avgustu, prije nego što bude mogla da dobije nova sredstva.

Tusk je izjavio da će ovaj sporazum morati da dobije potvrdu u nekoliko evropskih parlamenata, uključujući skupštinu Grčke.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker saopštio je da neće biti izlaska Grčke iz eurozone i izrazio uvjerenje da će grčki parlament potvrditi dogovor.

"Rekao sam prije referenduma da će situacija biti gora poslije referenduma i zaista je tako. Ovo je kompromis, nema pobjednika i gubitnika", rekao je Juncker.

Odmah poslije objavljivanja ovih informacija, akcije na evropskim berzama su ojačale.

Predsjednik evrogrupe Jeroen Dijsselbloem rekao je da grčki parlament odmah mora da počne proceduru usvajanja zakona i primjenu mjera dogovorenih u Briselu.

On je izjavio na konferenciji za novinare da će 50 milijardi eura dobijenih od grčke imovine biti prebačeno u novi fond za rekapitalizaciju grčkih banaka. Taj fond biće smješten u Atini, a ne u Luksemburgu, kako je prvobitno bilo planirano.

Zvaničnici EU izjavili su da je grčki premijer Alexis Tsiipras prihvatio kompromisni prijedlog za koji se zalagala Njemačka o prodaji grčke imovine radi otplaćivanja dugova. Detalji sporazuma za sada nisu poznati.

Tsipras je odustao i od protivljenja ulozi Međunarodnog monetarnog fonda u predviđenom paketu od 86 milijardi eura. Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je to od suštinskog značaja za usvajanje sporazuma u Bundestagu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: