{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tusk: Budućnost Evrope ovisi o pristupu Njemačke izbjegličkoj krizi

F
10.11.2015. u 09:20
1
2
Tusk: Budućnost Evrope ovisi o pristupu Njemačke izbjegličkoj krizi
1
Tusk: Budućnost Evrope ovisi o pristupu Njemačke izbjegličkoj krizi
Foto: AFP
Budućnost Evrope ovisit će u velikoj mjeri o pristupu Njemačke izbjegličkoj krizi, a druge evropske države moraju pokazati više solidarnosti kako bi se zajednički suočile s tim povijesnim izazovom, rekao je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.
Evropa se suočava s jednim od najvećih izazova od Drugog svjetskog rata, a Njemačka će ove godine primiti najveći dio od ukupno milion izbjeglica i migranata koji dolaze u Evropu iz siromašnih i ratom pogođenih zemalja Azije i Afrike.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je ranije ove godine pozvala na otvaranje vrata za dolazak izbjeglica koje bježe od sukoba na Bliskom istoku. Tu su njezinu politiku pozdravili u zemlji i inozemstvu, ali u međuvremenu se rijeka migranata nastavila i njemački su kapaciteti za prihvaćanje novih izbjeglica došli blizu limita, što je izazvalo prve veće kritike kancelarke. Govoreći na obilježavanju 26. godišnjice pada Berlinskog zida, Tusk je Njemačku i kancelarku Merkel opisao kao utjelovljenje najboljih evropskih vrlina.

"Oni koji vjeruju da je Njemačka previše otvorena, previše tolerantna, previše liberalna, zaboravili su ponoviti lekciju naše tragične povijesti", rekao je Tusk, bivši poljski premijer.

"Želite li Njemačku koja je otvorena, tolerantna, obzirna, koja simpatizira slabije i siromašnije, jednom riječju Njemačku Angele Merkel, ili želite Njemačku koja je zatvorena, hladna i bezobzirna? Samo je jedan odgovor na to pitanje", rekao je Tusk.

Stoga, druge evropske zemlje moraju sada pokazati solidarnost prema Njemačkoj "u ovim teškim i izazovnim vremenima", dodao je. Tusk je također pozvao Njemačku da pokaže snažno vodstvo kako bi se osigurale vanjske granice Evrope, te kako bi se Evropa zaštitila od jačanja radikalnog populizma. "Odista, hoće li Evropa preživjeti kao kontinent slobode, vladavine zakona, poštivanja pojedinca i sigurnosti svojih građana, ovisit će u velikoj mjeri o Nijemcima", naglasio je Tusk.

Budućnost Evrope ovisit će u velikoj mjeri o pristupu Njemačke izbjegličkoj krizi, a druge evropske države moraju pokazati više solidarnosti kako bi se zajednički suočile s tim povijesnim izazovom, rekao je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

Evropa se suočava s jednim od najvećih izazova od Drugog svjetskog rata, a Njemačka će ove godine primiti najveći dio od ukupno milion izbjeglica i migranata koji dolaze u Evropu iz siromašnih i ratom pogođenih zemalja Azije i Afrike. Njemačka kancelarka Angela Merkel je ranije ove godine pozvala na otvaranje vrata za dolazak izbjeglica koje bježe od sukoba na Bliskom istoku. Tu su njezinu politiku pozdravili u zemlji i inozemstvu, ali u međuvremenu se rijeka migranata nastavila i njemački su kapaciteti za prihvaćanje novih izbjeglica došli blizu limita, što je izazvalo prve veće kritike kancelarke.

Govoreći na obilježavanju 26. godišnjice pada Berlinskog zida, Tusk je Njemačku i kancelarku Merkel opisao kao utjelovljenje najboljih evropskih vrlina. "Oni koji vjeruju da je Njemačka previše otvorena, previše tolerantna, previše liberalna, zaboravili su ponoviti lekciju naše tragične povijesti", rekao je Tusk, bivši poljski premijer.

"Želite li Njemačku koja je otvorena, tolerantna, obzirna, koja simpatizira slabije i siromašnije, jednom riječju Njemačku Angele Merkel, ili želite Njemačku koja je zatvorena, hladna i bezobzirna? Samo je jedan odgovor na to pitanje", rekao je Tusk. Stoga, druge evropske zemlje moraju sada pokazati solidarnost prema Njemačkoj "u ovim teškim i izazovnim vremenima", dodao je. Tusk je također pozvao Njemačku da pokaže snažno vodstvo kako bi se osigurale vanjske granice Evrope, te kako bi se Evropa zaštitila od jačanja radikalnog populizma.

"Odista, hoće li Evropa preživjeti kao kontinent slobode, vladavine zakona, poštivanja pojedinca i sigurnosti svojih građana, ovisit će u velikoj mjeri o Nijemcima", naglasio je Tusk.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: