Svijet
0

Merkel: Dolazak izbjeglica je šansa za budućnost

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u novogodišnjoj poruci građanima da je rekordan priliv izbjeglica "šansa za sutrašnjicu" i pozvala Nijemce da ne slušaju rasiste i njihov govor mržnje.

Godina iza nas, u kojoj je Njemačka primila više od milion azilanata, bila je veoma izazovna, navodi se u tekstu Merkeline poruke, koja je unaprijed objavljena.

Ona je naglasila da će se na kraju sve isplatiti, jer su "države uvijek imale koristi od uspješne imigracije, u ekonomskom i društvenom pogledu", prenio je AFP.

"Važno je da ne dozvolimo da nas dijele. Od suštinskog značaja je da ne pratimo one koji, hladno i sa mržnjom u srcima, polažu pravo na ono što znači biti Nijemac i traže da ostali budu isključeni", poručila je Merkelova.

Ona je ranije najavila korake za smanjenje priliva izbjeglica i migranata sljedeće godine, uključujući prijedlog da ostale zemlje EU prime više izbjeglica, koji do sada nije imao mnogo uspjeha.

Merkelova je rekla da se "rijetko dogodila godina u kojoj je bilo toliko izazova da se potvrdimo na riječima i djelima".

Ona se zahvalila volonterima, policiji, vojnicima i službenicima na svemu što su učinili, a što "daleko premašuje njihove dužnosti".