Svijet
4

Merkel upozorila na moguće oružane tenzije na Balkanu

Anadolija
Angela Merkel (Foto: EPA)
Angela Merkel (Foto: EPA)
Njemačka kancelarka Angela Merkel poručla je danas kako ne želi da izbjeglička kriza izazove nove oružane tenzije na Balkanu.

"Ne želim da nesuglasice oko izbjegličke krize na Balkanu prerastu u bilo kakve oružane tenzije", kazala je Merkel danas u Darmstadtu.

Njemačka kancelarka tvrdi da je za rješenje aktuelne izbjegličke krize u Evropi neophdno uspostaviti jaku saradnju sa Republikom Turskom.

"Neophodno nam je jako partnerstvo sa Turskom kako bi spriječili ilegalne migracije i legalizirali status izbjeglica. Evropa i Turska trebaju raspodijeliti teret koji je Turska preuzela zbrinjavanjem više od dva miliona izbjeglica“, kazala je Merkel tokom današnje konferencije za novinare kojoj je prisustvovao i Horst Seehofer, lider manjeg koalicionog partnera CSU.

Merkel je istakla da je cilj njemačke CDU/CSU koalicione vlade da se „uredi val izbjeglica“ i intenzivira „borba protiv uzročnika izbjegličke krize“, te dodala da Njemaćka također želi da se izbjeglički val reducira, ali i pomogne onima kojima je neophodna humanitarna pomoć.

Podsjetivši da je Njemačka revidirala svoje zakonske okvire koji tretiraju izbjeglička pitanja, Merkel je kazala da je na osnovu novih mjera moguće vršiti pretkvalifikaciju izbjeglica, ali da je potrebno i odrediti tranzitne regije, organizirati vraćanje onih čiji zahtjevi za azil budu odbijeni u njihove zemlje porijekla, kao i regulisati pitanje dovođenja porodica onih koji dobiju status izbjeglice.

"Za rješenje izbjegličke krize i raspodjelu izbjeglica je potrebno pokazati znatno više solidarnosti u Evropi. Potrebno je da evropske granice znatno jače kontroliramo. Do kraja godine treba aktivirati registracione centre u Grčkoj, gdje će izbjeglice biti prijavljivane i dijeljene prema evropskim kvotama ili biti vraćani u zemlje porijekla“, kazala je Merkel.

Lider partije CSU i premijer Bavarske regije Seehofer je istakao da je prioritetno osigurati humanitarnu pomoć onima koja je ona potrebna, ali da se o svim pitanjima o izbjegličkoj krizi slaže sa koalicionim partnerima i kancelarkom Merkel.