{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Merkel: Migranti su "briga svih nas"

F
3.9.2015. u 17:59
0
34
Merkel: Migranti su "briga svih nas"
0
Merkel: Migranti su "briga svih nas"
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je svoj poziv za uvođenje obavezujućih kvota za prijem desetaka hiljada migranata širom 28 država članica Evropske unije.
Tokom posjete Švicarskoj, Merkel je izjavila da je raspravljala o tom pitanju s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom u četvrtak ujutru. Kazala je da su se oni saglasili da je "neophodno uvesti obavezujuće kvote unutar Evropske unije kako bismo podijelili breme".

Naglasila je da veličina i ekonomska snaga zemlje moraju biti uzeti u obzir, "jer se u suprotnom ne bismo mogli baviti ovim pitanjem", prenosi AP.

Njemačka je prihvatila više izbjeglica od bilo koje članice EU. Očekuje se da prihvati 800.000 novih migranata u ovoj godini.

Merkel je izjavila da je priliv izbjeglica "problem koji brine sve nas u Evropi" i naglasila da njena zemlja čini sve što je moralno neophodno.

Ona je upitana dijeli li mišljenje mađarskog premijera da je priliv izbjeglica njemački problem.

- Njemačka čini ono što je moralno i pravno neophodno, ni manje ni više. Mađarska je u pravu kada tvrdi da granice EU trebaju biti bolje zaštićene i migranti registrovani, ali to naravno nije kraj - kazala je Merkel.

- Također postoji obaveza da se pruži zaštita onima kojima je zaštita potrebna. A Ženevska konvencija o izbjeglicama ne primjenjuje se samo na Njemačku nego na svaku članicu EU - izjavila je njemačka kancelarka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: