{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Njemačka poziva na poštenije raspoređivanje izbjeglica u Evropi

F
30.8.2015. u 16:20
13
73
Njemačka poziva na poštenije raspoređivanje izbjeglica u Evropi
13
Njemačka poziva na poštenije raspoređivanje izbjeglica u Evropi
Foto: EPA
Njemačka i nekolicina ostalih država članica Evropske unije ne mogu primiti nesrazmjeran broj izbjeglica koje stižu u blok, i ostale članice moraju učiniti više, izjavio je u nedjelju portparol njemačke vlade.
Njemačka očekuje da se broj tražilaca azila koje prima učetverostruči u ovoj godini na 800.000 ljudi. Premijeri saveznih država saopćili su tokom vikenda da bi ta brojka čak mogla iznositi milion ljudi u 2015.

"Njemačka i nekolicina ostalih zemalja primaju daleko najveći broj izbjeglica. Sa 28 država članica EU, to ne smije biti slučaj na kontinuiranoj bazi. Mora biti poštenije raspoređivanje izbjeglica, uz veću solidarnost", izjavio je portparol vlade Steffen Seibert na konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

Neke vlade država članica EU odbile su da prime izbjeglice i oduprle su se prijedlozima EU da pristanu na zajednički plan da učine više u suočavanju s krizom, koja se intenzivirala zahvaljujući naglom povećanju broja migranata koji bježe pred ratom i siromaštvom u Africi, Aziji i na Bliskom istoku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: