Svijet
2

Turski vojnici ubili 26 kurdskih pobunjenika

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Turski vojnici ubili su 26 kurdskih pobunjenika u dvodnevnoj ofanzivi sa obje strane tursko-iračke granice, u kojoj je učestvovalo više od 2.000 vojnika uz podršku borbenih aviona "F-16", izjavili su danas sigurnosni izvori.

Operacija protiv pripadnika pobunjeničke Radničke partije Kurdistana /PKK/ počela je prije dvije večeri u Sirnaku, jugoistočnoj turskoj provinciji koja graniči sa Irakom i Sirijom. U ovoj oblasti često se dešavaju okršaji između pobunjenika i turske armije.

Ovo ljeto bilo je jedno od najkrvavijih u Turskoj od kada je PKK pokrenula oružani ustanak 1984. godine, s ciljem da stvori nezavisnu kurdsku državu, prenio je Reuters. "Ova intenzivna operacija se nastavlja", rekli su sigurnosni izvori. Turski mediji pišu da je u okršajima poginuo i jedan vojnik.

Ofanziva je koncentrisana na planinu Kato, ali turski zvaničnici i irački mještani kažu da su avioni bombardovali i područja unutar kurdskog autonomnog područja na sjeveru Iraka.

Očevici su vidjeli nekoliko aviona "F-16" kako polijeću iz vazduhoplovne baze Dijarbakir sinoć i jutros. Dijarbakir je glavni turski grad na jugoistoku zemlje, u oblasti gdje većinu stanovništva čine Kurdi.

U izvještajima se ne navodi da su turske kopnene snage prelazile na teritoriju Iraka, iako se to dešavalo u prošlosti.