'Samo Bog zna kad će ko umrijeti'
0

Turski premijer odbacio informacije da ima rak

SRNA
Turski premijer Redžep Tajip Erdogan odbacio je izvještaje da boluje od raka i da su mu ostale još dvije godine života, rekavši da "samo bog zna kada će neko umrijeti".

Turski list "Taraf" objavio je dio imejla, koji je procurio u javnost, od kompanije za analizu bezbjednosti "Stratfor" u kome se navodi da Erdogan boluje od raka debelog crijeva, dok zvaničnici kažu da je premijer dobrog zdravstvenog stanja.

U govoru zvaničnicima vladajuće AK partije Erdogan nije želio posebno da govori o svom zdravlju, ali je osudio one koji stoje iza tog izvještaja.

"Samo i jedino bog zna koliko će ko od nas da živi. Kada dođe vrijeme umiranja onda to nećete moći pomjeriti ni sat tamo ni vamo", rekao je Erdogan.

On je poručio onima koji slušaju glasine i računaju koliko je kome ostalo da živi na ovom svijetu da nisu samo drski već i bezobrazni.

Glasine da je bolestan od raka uslijedile su nakon što je Erdoganu operisano slijepo crijevo u novembru.

Ova vijest nija bila previše u javnosti do juče kada je list na naslovnoj strani objavio dio imejla.
Erdoganov pomoćnik odbacio je pismo "Stratfora" kao " nagađanje i glasine". "Premijer je odličnog zdravstvenog stanja", rekao je on.

Imejl između dvoje kolega u "Stratforu", koji pruža usluge geopolitičke analize pretplatnicima, objavio je "Vikiliks" u sklopu velikog objelodanjivanja korespondencije ove firme.

U  poruci se navodi da su ljekari uklonili 20 centimetara Erdoganovog debelog crijeva tokom prve operacije 26. novembra. Drugi zahvat  imao je prošlog mjeseca.

"Prognoze nisu dobre. Ljekari mu predviđaju još dvije godine života", navodi se u pismu od 10. decembra.

Izvještaj se bazira na informaciji od izvora koji ju je dobio od "školskog prijatelja" hirurga koji je operisao Erdogana. 

Izvor, koji je za sebe rekao da je analitičar bezbjednosti u oblasti energetike i koji je nekada radio za premijera, kaže da je cijeli izvještaj laž.
Glavni hirurg koji je operisao Erdogana rekao je da je priča o karcinomu lažna, piše list.

Erdogan (58) se vratio na posao manje od dvije sedmice nakon svakog zahvata i ovog mjeseca u planu je njegova posjeta Koreji, Njemačkoj i Iranu.

Premijer je osvojio treći uzastopni mandat na izborima prošlog juna i dominira turskom politikom. 

Čak i kritičari strahuju od praznine koju će on ostaviti ako se povuče jer mnogi smatraju da vladajuća Partija pravde i razvoja postaje sve više frakcijska.