Svijet
0

Turska: Premijer Erdogan negirao da ima rak

FENA
Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP)
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan negirao je navode da ima rak, ali je potvrdio da je poslije operacije u novembru i dalje pod kontrolom ljekara.

"Ne, ja nemam rak, izjavio je premijer Erdogan (57) u razgovoru s poznatim turskim novinarom Mehmedom Ali Birandom koji će taj intervju uskoro emitovati na jednoj privatnoj TV stanici", prenosi AFP. Premijer Erdogan je operisan 26. novembra prošle godine kada su mu iz stomaka uklonjeni polipi koji su, kako je je potvrdio hirurg Mehmet Fuzun - benigni.

On je zbog operacije otkazao posjetu Kataru, a s potpredsjednikom SAD-a Joe Bidenom susreo se u svojoj kući u Istanbulu. To je u javnosti odmah pokrenulo spekulacije da je Erdogan teško obolio i da ima rak, iako od sredine decembra obavlja svoje dužnosti.

U razgovoru s novinarom, Erdogan je potvrdio da je i dalje pod kontrolom ljekara koji mu savetuju da se previše ne izlaže naporima.

Erdogan je premijer Turske od 2003. godine, a lider je i vladajuće Partije pravde i razvoja. Mnogi u njemu vide i budućeg šefa države, kada sadašnjem predsjedniku Abdulahu Gulu istekne mandat.