Izabran Džemil Čiček
0

Turski parlament izabrao predsjednika bez opozicije

FENA
Turski parlament izabrao je danas predsjednika uprkos bojkotu opozicije zbog poslanika u zatvoru, javile su agencije.

Za predsjednika parlamenta izabran je Džemil Čiček, viši funkcioner proislamističke Partije pravde i razvoja premijera Tajipa Erdogana (AKP), koja ima većinu od 327 mjesta u parlamentu od 550 mjesta.

Za Čičeka je glasalo 322 poslanika AKP-a.

Članovi glavne opozicione stranke, sekularističke Republikanske narodne partije, bili su u skupštini ali nisu mogli da glasaju budući da su prošle nedjelje odbili da polože zakletvu, dok se poslanici kurdskih stranaka nisu ni pojavili.

Opozicione stranke protestuju zbog odbijanja suda da oslobodi osam njihovih kolega koji su izabrani dok su bili u zatvoru i čekali na suđenje pod optužbom da su kovali zavjeru da obore vladu ili da su povezani s kurdskim pobunjenicma.

Pored toga, izborna komisija je jednom od njih, istaknutom Kurdu, oduzela mjesto i dodijelila ga AKP-u dodatno zaoštrivši situaciju.

Turski premijer Tajip Erdogan je osudio bojkot rekavši da je opozicija sama kriva što je kandidovala ljude iz zatvora.

"Odbijamo dominaciju manjine nad većinom," rekao je Erdogan, odbacivši jučer apel da se promijeni zakon kako bi se omogućilo da se stvari pokrenu s mrtve tačke, prenio je AFP.

Novi turski parlament položio je prošle nedjelje zakletvu u zategnutoj atmosferi jer su poslanici opozicionih i kurdskih stranaka bojkotovali ceremoniju u znak protesta zbog hapšenja njihovih poslanika.

"Nećemo polagati zakletvu dok god to ne bude omogućeno našim kolegama", izjavio je lider stranke Kemal Kilidždaroglu.

Premda poslanici koji ne polože zakletvu ne mogu učestvovati u radu parlamenta, ovaj bojkot nije mogao da blokira inauguraciju parlamenta, ali je predstavljao udarac premijeru Erdoganu koji je po završetku izbora obećao pomirenje s opozicijom u cilju ustavne reforme.

Dvojica kontroverznih poslanika, novinar Mustafa Balbaj i intelektualac Mehmet Haberal, članovi su Republikanske narodne partije (ĆP).

Oni su već više od dvije godine u pritvoru pod optužbom da su bili umiješani u zavjeru da se destabilizuje i zbaci vladajuća AKP.

U zatvoru je i šest kurdskih aktivista, optuženih za veze s Radničkom partijom Kurdistana koju je Ankara stavila na spisak terorističkih organizacija.