Svijet
0

Izbori u Turskoj, Erdoganova stranka uvjerena u pobjedu

FENA
Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP)
Više od pedeset miliona Turaka u nedjelju izlazi na parlamentarne izbore na kojima se, prema svim anketama, predviđa treća uzastopna pobjeda proislamističke Stranke pravde i razvoja premijera Recepa Tayyipa Erdogana.

Predsjednik republike Abdullah Gul u subotu je u saopćenju pozvao građane da izađu na birališta jer je to njihovo ne samo "pravo nego i obaveza". "Niko nema pravo da na vas vrši pritisak, niti da vas spriječi da glasate", poručio je Gul naciji.

Predizborna kampanja, koja se završila u subotu, protekla je mirnije nego ranijih godina, nakon što se na izborima ne očekuju veća iznenađenja. Prema svim anketama, premijer Tayyip Erdogan će po treći put uzastopno formirati vladu, jer se predviđa da će njegova stranka osvojiti između 46 do 48 posto glasova.

"Mi ne dajemo obećanja, mi samo pokazujemo šta smo dosad učinili", ističu u vladajućoj Stranci pravde i razvitka čija je vlada u posljednje četiri godine postigla krupne rezultate u razvoju ekonomije i poboljšanju životnog standarda građana.

U predizbornoj kampanju je učestvovalo 15 stranaka, ali će ih samo nekoliko ući u parlament zbog izuzetno visokog cenzusa - 10 posto glasova. U utrci za mjesto u parlamentu predloženo je 7.500 kandidata za zastupnike. Pravo glasa ima i oko dva i po miliona Turaka koji žive van granica zemlje.

Vodeća opozicijska Republikanska narodna stranka, koja ima sekularistički program, trebala bi po anketama da osvoji 30 posto glasova, deset posto više nego 2007. godine. Na pragu cenzusa je i radikalna Stranka nacionalističke akcije, za koju se izjašnjava 11 posto građana.

Prokurdska Partija mira i demokratije, koja nema šanse da preskoči prag, pokušava ući u parlament preko svojih kandidata za nezavisne zastupnike. Procjenjuje se da bi tako mogla osvojiti 20 mjesta u parlamentu koji ima ukupno 550 zastupnika.