Svijet
0

Turski dnevnik tuži Christiane Amanpour i CNN zbog "lažnog izvještavanja" o protestima

FENA
Christiane Amanpour
Christiane Amanpour
Turski provladin dnevni list "Takvim" saopćio je danas da je zvanično tužio američku televiziju CNN International i njenu novinarku Christiane Amanpour zbog "lažnih" izvještaja o antivladinim protestima u Turskoj, javio je France Press.

"Podnijeli smo u četvrtak tužbu protiv CNN-a i Amanpourove pod optužbom za podsticanje javnosti na mržnju i neprijateljstvo pravljenjem lažnih vijesti", rekao je AFP-u direktor "Takvima" Mevlut Juksel, koji je s advokatom predao podnesak tužilaštvu u Istanbulu.

Taj dnevnik optužuje CNN International, kanal namijenjen međunarodnoj javnosti, i novinarku veterana za "klevetanje državnih organa, upotrebu slobode izražavanja na nekontrolisan način i nanošenje štete javnoj imovini pozivanjem stanovništva putem lažnih vijesti da se pridruže protestu".

Turski zvaničnici ponovo su kritikovali međunarodne medije zbog načina na koji su izvještavali o demonstracijama, koje predstavljaju najveći izazov za vladu islamističke Partije pravde i razvoja (AKP) od njenog dolaska na vlast 2002. godine, navodi francuska novinska agencija.

Gradonačelnik Ankare Melih Gokček protekle sedmice započeo je kampanju na društvenoj mreži Twitter protiv dopisnice BBC-a iz Turske, Selin Girit, optužujući je da se ponašala kao špijun Velike Britanije.

Premijer Redžep Tajip Erdogan, koga protivnici smatraju izuzetno autoritarnim, optužio je strane medije da pogrešno predstavljaju masovne nemire koji su izbili pošto je policija brutalno ugušila protest za zaštitu jednog parka i prirodne sredine uopšte u Istanbulu, 31. maja, prenosi Tanjug.

Erdogan je za previranja - u kojima je poginulo četvoro ljudi a blizu 8.000 povrijeđeno, rekao da predstavljaju zavjeru "izdajnika i njihovih stranih pomagača".