Svijet
23

Turske snage zadale težak udarac IDIL-u na sjeveru Sirije: Poginula 63 militanta

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Najmanje 63 pripadnika terorističke organiizacije IDIL ubijena su u artiljerijskim i zračnim napadima turskih snaga na krajnjem sjeveru Sirije u blizini granice između dvije zemlje.

Sa položaja koje kontrolira IDIL iz Sirije je jučer u dva navrata ispaljeno nekoliko projektila na turski pogranični grad Kilis, pri čemu je ranjeno najmanje osam osoba, među kojima i tri trudnice. Neimenovani vojni zvaničnik Turske je za Anadoliju kazao da su turske pogranične snage odgovorile žestokim artiljerijskim napadima na terorističke položaje u sirijskoj pograničnoj regiji Tughali. U tim napadima ubijena su najmanje 34 pripadnika IDIL-a i uništeno šest vojnih oklopnih vozila.

Neposredno nakon toga u poslijepodnevnim satima su izviđačkim letovima bespilotnih letjelica utvrđeni položaji IDIL-ovih snaga u sirijskim pograničnim regijama Dudyen, Yan Yaban i Tatimus, a potom na njih izvedeni zračni udari.

Bespilotne letjelice koje su poletjele iz koalicione baze u Incirliku su uništile pet terorističkih skladišta oružja, nekoliko vojnih vozila i ubile najmanje 29 terorista.