Svijet
0

Četiri granate iz Sirije pale na turski Kilis: Ranjeno pet osoba

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Najmanje pet osoba je ranjeno u južnom turskom pograničnom gradu Kilisu na koji su u poslijepodnevnim satima u četvrtak pale četiri granate ispaljene sa teritorije susjedne Sirije, njenog dijela koji kontrolira teroristička organizacije IDIL.

Naime, dva projektila su pala na stambene zgrade u kvartu Namik Kemal, a dva u kvartu Caylak. Prema ljekarskim izvorima, pet osoba je ranjeno i hitno su prebačene u lokalnu bolnicu.

Turske pogranične snage su ubrzo nakon toga odgovorile žestokim artiljerijskim napadima na terorističke položaje IDIL-a. Sjeverni pogranični pojas Sirije od početka godine je poprište žestokih sukoba između terorista IDIL-a i sirijskih opozicionih snaga.

S područja koje kontrolira IDIL je na turski grad Kilis do sada palo više od 55 projektila koji su ubili najmanje 18, a ranili 60 osoba. Turske snage sigurnosti pojačale su mjere sigurnosti na granici sa Sirijom i u skladu s međunarodnim normama o angažmanu pograničnih snaga vrše artiljerijske i zračne napade na položaje ISIS-a sa kojih su ispaljene granate na tursku teritoriju.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je u srijedu u Ankari kako će Turska odgovoriti na svaki napad usmjeren ka njenoj teritoriji i građanima. "Turska će odgovoriti na svaki napad na njenu teritoriju ili građane. ISIS je platio i nastaviće plaćati ceh za udare na Kilis.

Nama su poznate namjere terorista, ali možete biti sigurni da u njima neće uspjeti", poručio je Erdogan.