Oko 5.000 Sirijaca na granici
0

Turska privremeno prestala primati sirijske izbjeglice

FENA
Foto: AA
Foto: AA
Turska je privremeno prekinula prihvat sirijskih izbjeglica koje bježe od borbi u svojoj zemlji, kako bi postavila nove kampove u koje će ih primiti, izjavio je u ponedjeljak jedan turski diplomata.

Oko 5.000 izbjeglica je blokirano na granici u pokrajini Kilis (na jugu), a još 2.000 kod prelaza Rejhanli, također na jugu Turske, precizirao je ovaj zvaničnik agenciji AFP.

"Postavljanje kampova će trajati tri dana i dozvolit ćemo ovim ljudima da postepeno prelaze u Tursku", naglasio je on.

No, ovaj diplomat je precizirao da su hrana i humanitarna pomoć dijeljeni izbjeglicama na "ničijoj zemlji" koja dijeli ove dvije zemlje.

Dva nova izbjeglička kampa kapaciteta 10.000 osoba su u toku izgradnje u Gaziantepu i Hataju, dvjema pokrajinama Turske u blizini sirijske granice, dodao je on.

Broj sirijskih izbjeglica na turskoj teritoriji, smještenih u platnenim i montažnim kampovima, u posljednja dva mjeseca se udvostručio i dostigao 80.000 osoba.

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu je upozorio prošle sedmice da Turska neće biti u stanju primiti više od 100.000 sirijskih izbjeglica i sugerirao je ideju o tampon zoni pod kontrolom UN-a na sirijskoj teritoriji kako bi se obuzdao priliv izbjeglica.