Pozvali EU u pomoć
0

Broj sirijskih izbjeglica u Turskoj prešao 100.000

FENA
Broj Sirijaca koji su pobjegli od građanskog rata u svojoj zemlji i našli utočište u Turskoj prešao je 100.000, doznaje se u ponedjeljak iz zvaničnih turskih izvora.

Ukupno 100.363 izbjeglice zvanično su smještene u 13 kampova rasutih u pokrajinama na sjeveroistoku Turske, na granici sa Sirijom, saopćila je premijerova Uprava za hitne situacije (Afad).

Brojka koju su saopćile vlasti odnosi se na zvanično registrirane osobe. Vlasti nisu registrirale nekoliko stotina, a možda i hiljada Sirijaca koji su ušli u Tursku, jer su smješteni kod rodbine, javio je AFP.

Turska vlada, koja je prekinula s režimom sirijskog predsjednika Bašara el-Asada, odredila je ovog ljeta da maksimalan broj izbjeglica koje ona može primiti bude 100.000. Kasnije je precizirala da bi mogla primiti još izbjeglica ako joj pomogne međunarodna zajednica.

Turski ministar vanjskih poslova Egemen Bagis je u intervju za njemački dnevni list Die Welt, koji je izašao u ponedjeljak, pozvao Evropsku uniju da prihvati sirijske izbjeglice.