Svijet
0

Turska pozvala NATO da reaguje na prijetnje koje predstavlja IDIL

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Turska je pozvala u utorak na odlučnu akciju države članice NATO-a protiv "značajne" prijetnje koju predstavlja grupa Islamska država na njenim granicama.

Prema ministru vanjskih poslova Mevlutu Cavusoglu, ovo pitanje će biti centralna tema na sastanku šefova diplomatije NATO-a u Antaliji (na zapadu Turske) u srijedu i četvrtak.

"Turska je jedina država članica Saveza koja ima granice sa Daeshom (IDIL-om) - u Siriji i Iraku", naglasio je on, koristeći arapski naziv da obilježi IDIL.

"I Daesh na našim granicama nije podnošljiv. Ovo predstavlja značajnu prijetnju za nas", dodao je Cavusoglu na konferenciji za novinare.

Turski ministar je pozdravio prijedlog Sjedinjenih Američkih Država o obuci i opremi sirijske opozicije, ocijenivši da "ovo neće biti dovoljno".

"Moramo poduzeti druge mjere", rekao je on i dodao da zračni napadi ne mogu biti dovoljni.

"Da bi se iskorijenio terorizam, moramo napasti baze terorizma", dodao je on, ne rekavši nešto više.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je uvijek insistirao na činjenici da je odlazak Bašara el-Assada ključan za mir u Siriji.

U prošlosti, Turska je pozvala na stvaranje sigurnosne zone na sirijskom teritoriju da bi se zaštitile granice, ali ovu ideju su zapadni saveznici dočekali blago.