Svijet
25

Turska, Kurdi i IDIL: Ankara vodi opasnu igru koja bi mogla biti kobna

Klix.ba
Turska je sa pozicije uglavnom neutralne države po pitanju sukoba u Siriji nedavno prešla u otvoreni sukob na dva fronta – protiv Islamske države u Siriji i protiv kurdskih militanata u Iraku.

Stručnjaci smatraju kako će budući potezi Ankare odrediti na koji će se način članica NATO-a upetljati u već zamršen rat, piše Business Insider.

"Granica je bila isuviše tiha", rekao je Jonathan Schanzer, potpredsjednik Fondacije za odbranu i demokratiju (FDD), istaknuvši kako je politika Ankare u vezi sa sirijskom granicom išla na ruku militantima Islamske države (IDIL).

"Ukoliko sve uzmemo u obzir, zašto bi se IDIL suzdržavao od napada na jednu prozapadnu državu koja je u isto vrijeme i članica NATO-a?", pita se Schanzer.

Od 2011. godine turska južna granica korištena je kao tranzitna tačka za jeftino gorivo, oružje, strane ratnike i ukradene umjetnine. Kako se konflikt širio, zloupotreba slabe kontrole granice bila je sve izraženija.

Početkom ove godine Islamska država je kontrolisala blizu 40 posto od 900 kilometara dugačke sirijske granice, a militanti se često kreću duž slabo kontrolisane zamišljene linije.

Schanzer smatra da su turske vlasti uspostavile određene veze sa IDIL-om kako bi se zadržala neutralnost u sirijskom građanskom ratu. Ipak, prekid eventualnog dogovora dviju strana mogao bi biti koban.

"To je opasna igra koju Turska odavno igra", rekao je Schanzer.

Nakon što je sirijski pogranični grad Tal Abyad pao u ruke Kurda, Erdogan je izjavio kako Ankara nikada neće dopustiti stvaranje nove države južno od granice sa Sirijom. U isto vrijeme, provladina medijska kuća nazvala je pobunjene Kurde opasnijim od samog IDIL-a.

Samim tim što su Kurdi uspješniji u vojnom djelovanju, piše Business Insider, Turska će postati sve zastupljenija u regionu sjeverne Sirije i Iraka.