{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dogovorena akcija: Turska i SAD će kreirati zonu bez IDIL-a

27.7.2015. u 15:31
11
103
Dogovorena akcija: Turska i SAD će kreirati zonu bez IDIL-a
11
Turska i Sjedinjene Američke Države postigle su dogovor o sprovođenju akcije koja za cilj ima uspostavu slobodne zone između turske teritorije i područja pod kontrolom Islamske države.


Dogovor podrazumijeva vojnu akciju i veću umiješanost Turske u sirijski građanski rat, ali i veći angažman SAD-a koji je do sada bio poprilično ograničen, uz selektivno bombardovanje i treniranje umjerenih milicija u borbi protiv Islamske države (IDIL), piše The Guardian.

Odluka o kreiranju tampon zone dolazi nekoliko dana nakon što je nasilje uzrovano sukobima u Siriji našlo plodno tlo na teritoriji Turske. Ankara je potom lansirala zračne napade na položaje militanata IDIL-a, ali i kurdske Radničke partije.

Turska sa Sirijom dijeli 800 kilometara dugačku granicu, a "slobodna zona“ odavno predstavlja jedan od uslova za tursko veće angažovanje u borbi protiv Islamske države. Dio sirijske granice koju kontroliše IDIL dugačak je blizu 100 kilometara.

Zasad nije jasno da li će kreiranje slobodne zone imati efekta na dejstva sirijskih Kurda koji se bore protiv IDIL-a.

"Umjesto da bombarduju Islamsku državu i njene okupirane teritorije, Turci gađaju naše odbrambene pozicije. To uopće nije pravilno postupanje“, stoji u saopćenju kurdske vojske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: