Svijet
0

Turska i SAD postigli dogovor o uvjetima "sigurne zone" u sjevernoj Siriji

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Turska i Sjedinjene Američke Države su se dogovorili o uvjetima "sigurne zone" u sjevernoj Siriji, što je korak naprijed u zajedničkoj kampanji protiv tzv.Islamske države, izjavio je za CNN Turk visoki turski diplomat.

Složili su se da stvore 98 kilometara dug i 45 kilometara širok prostor koji će biti nadgledan od strane pripadnika oporbene Slobodne sirijske vojske, prenosi ova tv kuća izjavu podsekretara Ministarstva vanjskih poslova, Feriduna Sinirlioglua.

Turska i Sjedinjene Države su radili na planovima osiguranja zračne zaštite za sirijske pobunjenike i uklanjanja snaga tzv. Islamske države duž turske granice.

Prema strategiji, umjereni sirijski pobunjenici, koje obučava američka vojska, borit će se protiv militantne islamističke grupe na terenu i pomoći koordinirati zračne napade koje SAD-om predvođena koalicija pokreće iz turskih zračnih baza.

-Američke i turske snage će napasti ISIL ili kurdske militante ako uđu u sigurnu zonu, citirao je CNN Turk Sinirliogluovu izjavu.

Diplomati koji su upoznati s planovima kažu da bi slamanje jednog od stubova ISIL-a moglo „promjeniti igru“ u ovom dijelu kompleksnog sirijskog rata. Skupine do 60 pobunjenika obučenih od strane SAD-a bit će vrlo opremljene i moći će zatražiti blisku zračnu potporu kada je to potrebno.