Svijet
0

Turska policija zaplijenila 350 kilograma heroina

FENA
Policijska služba za otkrivanje narkotika i turska obavještajna služba (MIT) zaplijenile su u četvrtak 346 kilograma heroina u Istanbulu u zajedničkoj operaciji koja je izvedena u ovoj metropoli i u Hakkariju (na istoku zemlje), mjestu u blizini iranske granice, saznaje se u petak iz službenih izvora.

Turske vlasti sumnjaju da su kurdski separatistički pobunjenici Kurdistanske radničke stranke (PKK koja je zabranjena) organizatori ove mreže koja upućuje drogu iz Irana prema Evropi preko Istanbula, naglasio je novinskoj agenciji AFP ovaj izvor, ne želeći da bude imenovan.

Jedanaest osoba, od kojih je jedan iranske nacionalnosti, uhapšeno je u toku ove operacije. Dvije osobe su oslobođene nakon što ih je saslušao tužitelj, precizirano je. Narkotici su zaplijenjeni u vozilu zaustavljenom u Silivri, udaljenom predgrađu Istanbula.

Najveći turski grad se smatra središtem trgovine drogom koja dolazi iz azijskih zemalja i odlazi u zapadnu Evropu.

PKK, naoružani pobunjenički pokret s kojim Ankara pregovara već godinu dana o mirnom rješavanju kurdskog sukoba, turske vlasti redovno optužuju da svoje aktivnosti finansira kroz trgovinu drogom.

Turske snage reda često uništvaju usjeve kanabisa na jugoistoku Turske, tradicionalnom središtu oružanih aktivnosti PKK-a.

Vlasti su procijenile usjeve narkotika na oko 500 tona u 2012. godini.