BiH
21

BiH i službeno obaviještena o pljenidbi 717 kg heroina u Turskoj

SRNA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Centar za provođenje zakona u jugoistočnoj Evropi (SELEK) iz Bukurešta obavijestio je Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH o pljenidbi više od 717 kilograma heroina na granici Turske i Bugarske, potvrdio je Srni direktor Direkcije Himzo Selimović.

"Kompletnu informaciju koju smo dobili 7. augusta dostavili smo policijskim agencijama u BiH na postupanje, operativnu provjeru i dostavu eventualnih operativnih podataka. Odgovori bi trebali da se objedine i da se dostave SELEK-u", naveo je Selimović.

Selimović nije mogao saopštiti da li je utvrđeno da je heroin bio namijenjen tržištu BiH, ni dati više informacija o ovom slučaju, radi interesa istrage.

Turski carinici su 1. augusta na prijelazu Hamzabejli-Lesovo, na granici između Turske i Bugarske, zaplijenili rekordnih 717,694 kilograma heroina, a droga je otkrivena u kamionu hrvatskih registracija, koji je za BiH prevozio veš mašine i televizore.

Uhapšeni hrvatski državljanin čiji su inicijali D.N. prevozio je u kamionu drogu raspoređenu u 1.400 paketića, koja je pronađena tokom rutinske kontrole, a čija je vrijednost 20 miliona eura.

Kamion je natovaren u Istanbulu i preko Bugarske je trebalo da otputuje u BiH, koja mu je bila posljednja destinacija, prenose turski mediji. Ovo je najveća do sada zaplijenjena količina droge na turskim graničnim prelazima.