Svijet
0

Turska osudila napad sirijskih snaga sigurnosti u Huleu

FENA
Tursko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je ubistvo 110 civila u Huleu, provinciji grada Homsa u Siriji.

"Osuđujemo masakr nad najmanje 110 civila, uključujuči 50 djece, kao rezultat artiljerijskog napada, koje su izvele sirijske snage sigurnosti 25. maja, kao i masovna ubistva koja su vojnici i militanti 'shebiha' učinili nakon upada u grad", saopćeno je iz turskog ministarstva.

U saopćenju se dalje navodi da „ovaj beskurpulozni čin, koji predstavlja zločin protiv čovječnosti, učinjen je s ciljem da se kolektivno kazni jedan narod ne vodeći pritom računa o tome da li se radi o djeci, ženama i starcima“, prenosi u nedjelju Anadolija.

"To je čin koji dokazuje bezakonje, očaj i opakost sirijske administracije. To što zvanične snage sigurnosti granatiraju svoje gradove, očiti je dokaz da je sirijska Vlada izgubila legitimitet da vlada nad tim prostorom. Ovaj posljednji čin dokazuje da Vlada Sirije ne poštuje obaveze preuzete pristajanjem na plan specijalnog izaslanika UN-a i Arapske lige za Siriju Kofija Annana. Sirijska administracija je ovim činom pokazala da ne poštuje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 2042 i 2043 o potpunoj implementaciji Annanovog plana".

Ministarstvo vanjskih poslova Turske navodi da „zločin čini još većim to što je masakr učinjen za boravka Misije za superviziju UN-a (UNMIS) u toj zemlji“.

"Ovaj masakr dokazuje da sirijska administracija Annanovim planom samo želi dobiti na vremenu. Pozivamo UNMIS da što prije ispita okolnosti pod kojima se desio masakr te obavijesti svjetsku javnost o tome", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo poručuje da međunarodna zajednica ima zajedničku odgovornost da zaštiti ljudske živote i spriječi masovna ubistva civila i naglašava solidarnost Turske sa sirijskim narodom.