{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svijet zgrožen masakrom u sirijskom gradu Houla

27.5.2012. u 08:21
33
154
Svijet zgrožen masakrom u sirijskom gradu Houla
33
Svijet zgrožen masakrom u sirijskom gradu Houla
UN-ovi posmatrači potvrdili smrt preko 90 osoba (Foto: AFP)
Zapadne zemlje zahtijevaju da se pod hitno pokrenu akcije u odgovoru na masakr u gradu Houla. Sjedinjene Američke Države pozivaju na završetak "vladavine ubijanjem" koju sprovodi predsjednik Bashar al-Assad.
UN je potvrdio smrt preko 90 osoba u gradu Houla, uključujući i 32 djece mlađih od deset godina. Sirijska vlada za njihovu smrt okrivljuje "naoružane terorističke bande", piše BBC.

Grad Houla, koji se nalazi u centralnoj provinciji Homs, se našao pod paljbom sirijske armije nakon protesta koji su se održali u petak. Prema izvještajima aktivista, neke od žrtava su poginule u granatiranju, a druge su sistematski ubijane od strane vladine milicije, poznate kao "Shabiha".

Ubijanje je izazvalo osude cijelog svijeta.

Evropska unija, Arapska liga i Velika Britanija su izrazile zgražanje povodom ovog incidenta i pozvale su na intenziviranje pritiska na vladu predsjednika Assada, a UN je ponovo zatražio od Sirije da prestane koristiti teško naoružanje u naseljenim mjestima.

Sekretar za vanjske poslove Velike Britanije William Hague je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a na hitan sastanak ove sedmice.

"Naš prvi prioritet je uspostavljanje kompletnog izvještaja o ovom zločinu, a onda i identificiranje i osuđivanje odogovrnih osoba", kazao je Hague.

Američka državna sekretarka Hillary Clinton je ovaj događaj nazvala užasnim masakrom i rekla da "vladavina pomoću ubistva i straha" koju provodi predsjednik Bashar mora da se završi.

"Svi oni koji su odgovorni za ove zločine se moraju pronaći i staviti pred sud", kazala je Clinton.

U aprilu je vlada u Damasku obećala da će sklopiti primirje sa pobunjenicima i povući teško naoružanje iz naseljenih mjesta. U međuvremenu su pobunjeničke snage izjavile da ne mogu pristati na primirje ukoliko Vijeće sigurnosti UN-a ne može zaštiti civile.

Nasilje u Siriji se nastavilo unatoč razmještanju 260 UN-ovih posmatrača koji su trebali nadgledati poštovanje primirja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: