Svijet
0

Turska: Napad u Reyhanliju izveo za 5 miliona dolara

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Osoba inicijala N.E. za koju policija Turske tvrdi da je idejni kreator i izvršilac napada u provinciji Reyhanliju u Turskoj napade je izveo za 5 miliona dolara koje je dobio od sirijca po imenu Haji

Prema izjavi uhapšenog, prije izvedenog napada u provinciji Reyhanli, cijeli napad je isplanirao sa osobom inicijala Y.N. u turskim gradovima Konya i Ankara.

Parama koje su dobili od sirijca Hajija kupili su vozilo na kojem su napravili određene izmjene kako bi postavili eksploziv. Od dotičnog Sirijca su dobili obećanje da će ostatak novca dobiti nakon napada kada stignu na teritorij Sirije.

U policijskom uredu je izjavio da na dan napada nije mogao pobjeći u Siriju zbog velikih mjera koje je poduzela policija Turske.

"Za Sirijaca Hajija mi je kazao Y.N. On je redovno posjećivao amidžića Bashara al-Assada, Halila Assada. Jednom se vidio i sa Assadom kada je pomagao njegovim vojnicima", kazao je uhićeni N.E. za koju policija Turske tvrdi da je idejni kreator i izvršilac napada u provinciji Reyhanliju.

Podsjećamo, u turskoj provinciji Reyhanli, u blizini grada Hataya 11. maja su izvršena dva napada vozilima natovarenim eksplozivom. U eksplozijama je poginulo 46 osoba, a na desetine osoba je povrijeđeno.