Svijet
0

Turska: Napadi u Reyhanliju izvedeni ilegalno uvezenim eksplozivom

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Ministar unutrašnjih poslova Turske Muammer Guler izjavio je da su jučerašnji napadi u turskoj provinciji Reyhanli, nedaleko od grada Hataya na granici Turske i Sirije, izvedeni ilegalno nabavljenim i uvezenim eksplozivom u Hatay, prenosi izvještač agencije Anadolija.

Na konferenciji za novinare u Hatayu, Guler je kazao da se istragom dopšlo do saznanja o najsitnijim detaljima u vezi sa načinom na koji je u subotu izveden napad u provinciji Reyhanli u kojem je smrtno stradalo 46 osoba.

“Saznali smo da je eksplozivni materijal ilegalnim putem prebačen u Hatay. Vozila kojima je izveden napad su kupljena ovdje, te registrovana na imena određenih osoba. Nakon toga, eksploziv je pripremljen u nekoliko radionica, a potom su automobili sa bombama uz pomoć određenih osoba iz skladišta i radionica prevezeni na lokalitet gdje su izvedeni napadi”, rekao je turski ministar unutrašnjih poslova.

Na pitanje novinara da li su počinioci napada u provinciji Reyhanli povezani sa terorističkom organizacijom Al-Qaeda, ministar Guler je kazao da za sada nije ustanovljena povezanost jučeranjih napada sa navedenom organizacijom.