Svijet
6

Turska: Počinioci napada u Reyhanliju povezani sa sirijskim režimom, nije bilo treće eksplozije

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Muammer Guler, saopštio je večeras u Hatayu da su otkriveni počinioci napada automobilima bombama, u kojima je danas u provinciji Reyhanli nedaleko od tursko-sirijske granice smrtno stradalo preko 40, dok je više od 100 osoba povrijeđeno, javio je novinar agencije Anadolija.

"Otkrivene su osobe povezane sa današnjim napadima u Reyhanliju. Utvrđeno je da su te osobe povezane sa organizacijama odanim sirijskom režimu i tamošnjim obavještajnim agencijama", pojasnio je Guler.

On je na konferenciji za novinare u Hatayu negirao navode o trećoj eksploziji u Hatayu, rekavši da vijesti o trećoj eksploziji u naseljenom području u blizini Reyhanlija nisu istinite.

Podsjećajući da su u Reyhanliju eksplodirala dva automobila bombe Guler je rekao da je većina operativnih radnji oko otkrivanja počinilaca završena, ponavljajući kako je utvrđeno da su osobe umiješane u napade povezane sa organizacijama odanim sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu i tamošnjim obavještajnim službama.

"Naša policija je vrlo brzo reagovala. U nedavnom sličnom događaju vrlo brzom reakcijom je riješen slučaj. Htio bih upozoriti građane Reyhanlija da ovaj događaj ne dovode u vezu sa sirijskim iznjeglicama u našoj zemlji. Neko bi možda htio takav rezultat, ali molim građane da budu oprezni i ne nasjedaju na provokacije", dodao je on.

U današnjim eksplozijama dvaju automobila bombi u provinciji Reyhanli, nedaleko od turske granice sa Sirijom, smrtno su stradale 43 osobe, dok je više od 100 povrijeđeno.