{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turska i Azerbejdžan potpisali sporazum o isporukama plina

F
7.6.2010. u 17:51
0
0
Turska i Azerbejdžan potpisali sporazum o isporukama plina
0
Turska i Azerbejdžan potpisali sporazum o isporukama plina
Foto: AFP
Turska i Azerbejdžan potpisali su u ponedjeljak paket sporazuma o isporukama i tranzitu prirodnog plina iz nalazišta "Shah Deniz" i "Shah Deniz-2".
- Potpisali smo tri različita sporazuma o prodaji i transportu prirodnog plina iz Azerbejdžana u Tursku i njegovom reeksportu u Evropu i druge regije. Postigli smo dogovor o formulaciji cijene i isporuka plina iz nalazišta "Shah Deniz-2", izjavio je turski ministar za energetikuk Taner Jildiz.

On je objasnio da su dvije strane dogovorile revidiranje cijene plina iz nalazišta "Shah Deniz", s obzirom na to da nisu indeksirane od aprila 2008.

Turska i Azebejdžan su postigli sporazum i po pitanju cijena i količina plina iz nalazišta "Shah Deniz-2", čije isporuke, prema planu, treba da počnu 2016.- 2018. godine.

Jildiz je naglasio da sporazumi s Azerbejdžanom ne predviđaju punjenje plinovoda, posebno "Nabuka", ali da dogovor između kompanija "Botas" i azerbejdžanske GNKAR otvara takve perspektive.

- Memorandum o tranzitu plina je važan za podmirivanje energetskih potreba Turske, ali i Evrope, naglasio je Jildiz.

Azerbejdžanski ministar za industriju i energetiku Natik Alijev izjavio je da današnji potpisani sporazumi o plinu otvaraju Turskoj i Azerbejdžanu nove mogućnosti za transport plina u Evropu.

- Zahvaljujući eksploataciji nalazišta „Shah Deniz-2“, Azerbejdžan postaje veliki izvoznik prirodnog plina, a potpisivanje gasnih sporazuma otvara nove mogućnosti za transport goriva u Evropu, rekao je Alijev, dodajući da je azerbejdžanski plin izuzetno važan za energetske projekte poput "Nabuka" i nekih drugih.

Alijev je rekao da Azerbejdžan podržava ovaj projekat i može da osigura potrebne količine plina.

Govoreći o količinama plina iz nalazišta "Shah Deniz-2" za Tursku, Alijev je rekao da su u prvoj fazi planirane minimalne isporuke od devet milijardi kubnih metara godišnje, a prema optimističkim procjenama do 16 milijardi kubnih metara, javio je Tanjug.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: