{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turska i Azerbejdžan potpisali sporazum o isporukama plina

F
7.6.2010. u 17:51
0
0
Turska i Azerbejdžan potpisali sporazum o isporukama plina
0
Turska i Azerbejdžan potpisali sporazum o isporukama plina
Foto: AFP
Turska i Azerbejdžan potpisali su u ponedjeljak paket sporazuma o isporukama i tranzitu prirodnog plina iz nalazišta "Shah Deniz" i "Shah Deniz-2".
- Potpisali smo tri različita sporazuma o prodaji i transportu prirodnog plina iz Azerbejdžana u Tursku i njegovom reeksportu u Evropu i druge regije. Postigli smo dogovor o formulaciji cijene i isporuka plina iz nalazišta "Shah Deniz-2", izjavio je turski ministar za energetikuk Taner Jildiz.

On je objasnio da su dvije strane dogovorile revidiranje cijene plina iz nalazišta "Shah Deniz", s obzirom na to da nisu indeksirane od aprila 2008.

Turska i Azebejdžan su postigli sporazum i po pitanju cijena i količina plina iz nalazišta "Shah Deniz-2", čije isporuke, prema planu, treba da počnu 2016.- 2018. godine.

Jildiz je naglasio da sporazumi s Azerbejdžanom ne predviđaju punjenje plinovoda, posebno "Nabuka", ali da dogovor između kompanija "Botas" i azerbejdžanske GNKAR otvara takve perspektive.

- Memorandum o tranzitu plina je važan za podmirivanje energetskih potreba Turske, ali i Evrope, naglasio je Jildiz.

Azerbejdžanski ministar za industriju i energetiku Natik Alijev izjavio je da današnji potpisani sporazumi o plinu otvaraju Turskoj i Azerbejdžanu nove mogućnosti za transport plina u Evropu.

- Zahvaljujući eksploataciji nalazišta „Shah Deniz-2“, Azerbejdžan postaje veliki izvoznik prirodnog plina, a potpisivanje gasnih sporazuma otvara nove mogućnosti za transport goriva u Evropu, rekao je Alijev, dodajući da je azerbejdžanski plin izuzetno važan za energetske projekte poput "Nabuka" i nekih drugih.

Alijev je rekao da Azerbejdžan podržava ovaj projekat i može da osigura potrebne količine plina.

Govoreći o količinama plina iz nalazišta "Shah Deniz-2" za Tursku, Alijev je rekao da su u prvoj fazi planirane minimalne isporuke od devet milijardi kubnih metara godišnje, a prema optimističkim procjenama do 16 milijardi kubnih metara, javio je Tanjug.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: