Historijski dogovor
0

Turska i Azerbejdžan potpisali sporazum o isporukama plina

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Turska i Azerbejdžan potpisali su u ponedjeljak paket sporazuma o isporukama i tranzitu prirodnog plina iz nalazišta "Shah Deniz" i "Shah Deniz-2".
  • Potpisali smo tri različita sporazuma o prodaji i transportu prirodnog plina iz Azerbejdžana u Tursku i njegovom reeksportu u Evropu i druge regije. Postigli smo dogovor o formulaciji cijene i isporuka plina iz nalazišta "Shah Deniz-2", izjavio je turski ministar za energetikuk Taner Jildiz.

On je objasnio da su dvije strane dogovorile revidiranje cijene plina iz nalazišta "Shah Deniz", s obzirom na to da nisu indeksirane od aprila 2008.

Turska i Azebejdžan su postigli sporazum i po pitanju cijena i količina plina iz nalazišta "Shah Deniz-2", čije isporuke, prema planu, treba da počnu 2016.- 2018. godine.

Jildiz je naglasio da sporazumi s Azerbejdžanom ne predviđaju punjenje plinovoda, posebno "Nabuka", ali da dogovor između kompanija "Botas" i azerbejdžanske GNKAR otvara takve perspektive.

  • Memorandum o tranzitu plina je važan za podmirivanje energetskih potreba Turske, ali i Evrope, naglasio je Jildiz.

Azerbejdžanski ministar za industriju i energetiku Natik Alijev izjavio je da današnji potpisani sporazumi o plinu otvaraju Turskoj i Azerbejdžanu nove mogućnosti za transport plina u Evropu.

  • Zahvaljujući eksploataciji nalazišta „Shah Deniz-2“, Azerbejdžan postaje veliki izvoznik prirodnog plina, a potpisivanje gasnih sporazuma otvara nove mogućnosti za transport goriva u Evropu, rekao je Alijev, dodajući da je azerbejdžanski plin izuzetno važan za energetske projekte poput "Nabuka" i nekih drugih.

Alijev je rekao da Azerbejdžan podržava ovaj projekat i može da osigura potrebne količine plina.

Govoreći o količinama plina iz nalazišta "Shah Deniz-2" za Tursku, Alijev je rekao da su u prvoj fazi planirane minimalne isporuke od devet milijardi kubnih metara godišnje, a prema optimističkim procjenama do 16 milijardi kubnih metara, javio je Tanjug.