Evropska unija
0

Brisel razgovara o pridruživanju Azerbejdžana

SRNA
EU je danas pokrenula razgovore sa Azerbejdžanom o sporazmu o pridruživanju, koji će pojačati veze evropskog bloka sa bivšom sovjetskom republikom koja je bogata energentima.

"Pripreme i potpisivanje sporazuma o pridruživanju predstavljaju još jedan važan korak u odnosima EU i Azerbejdžana. To promoviše integraciju naše zemlje u Evropu", izjavio je zamjenik ministra spoljnih poslova Azerbejdžana Mahmud Mamedgulijev na konferenciji za novinare u Bakuu.

Šef pregovaračkog tima EU Joy Kjaer rekao je da će eventualni sporazum o pridruživanju promovisati demokratiju i ekonomski napredak u istočnom susjedstvu EU.

"Evropa je strateški zainteresovana za stabilnost i demokratski razvoj svojih istočnih susjeda", rekao je Kjaer.

Sporazumi o pridruživanju između EU i zemlja izan ovog bloka stvaraju okvir za saradnju u oblasti političkih i ekonomskih pitanja. Pregovori o sporazumu obično traju od jedne do četiri godine.

Azerbejdžan se ne zalaže za bliske odnose sa EU, kao što to čini susjedna Gruzija, koja je juče pokrenula slične razgovore sa Briselom, ali je važan partner Evrope u oblasti energetike.

Azerbejdžan je ključni partner zapadne Evrope za isporuku nafte i gasa iz Kaspijskog mora i preko Turske, čime se zaobilazi Rusija. Smatra se da će ova zemlja biti najveći snabdjevač za gasovod Nabuko.