biznis
0

BH-Gas i turski Botas dogovorili saradnju

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Predstavnici BH-Gasa i turske nacionalne gasne kompanije Botas danas su na sastanku u Sarajevu dogovorili potpisivanje memoranduma o razumijevanju o saradnji između dviju kompanija.

Memorandum će, kako je rečeno na pres-konferenciji nakon sastanka, biti potpisan krajem septembra ili početkom oktobra u Ankari prilikom uzvratne posjete predstavnika BH-Gasa ovoj turskoj kompaniji.

„Radi se o unapređenju kompletne saradnje s Botasom na polju gasne privrede, s posebnim akcentom na interkonekcije. Ono što nas najviše interesuje su gasovodi koji će prolaziti preko Republike Turske i ići ka zapadnoj Evropi, da BiH odnosno BH-Gas bude dio diverzifikacije izvora snabdijevanja, tj. kupovine gasa i mogućnosti snabdijevanja iz drugih pravaca“, kazao je direktor BH-Gasa Almir Bećarević.

Ovaj memorandum će, kako je dodao, omogućiti da se unaprijedi tehnička saradnja s Botasom, što je posebno važno imajući u vidu potencijal i utjecaj koji ima ova kompanija u svijetu.

Botas posjeduje transportni sistem u dužini od oko 12.000 kilometara i zadužen je za transport gasa u Turskoj u količini nešto manjoj od 40 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje. Također, ova kompanija ima kompletan uvid u dešavanja na području kaspijskog regiona i budućih interkonekcija za snabdijevanje Evrope gasom s ovog područja.

Direktor Botasa Fazil Senel kazao je da su na današnjem sastanku razmotrani različiti vidovi saradnje u smislu pružanja tehničke podrške BH-Gasu, razmjeni znanja i iskustava i podrške u izgradnji distribucije gasa unutar gradova u BiH, te da će biti formirane stručne komisije da bi se ostvarile promovirane ideje.

Botas je, među ostalim, partner u projektu Nabuko i 75 posto kompletne dužine Nabuko gasovoda će proći kroz Tursku.

„Projekt Nabuko, koji bi trebao da ima svoju krajnju tačku u Austriji, i gasovod koji se trenuto gradi između Hrvatske i Mađarske omogućio bi preko gasovoda Bosanski Brod -Zenica faktički snabdijevanje preko projekta Nabuko, što je vrlo značajno, a također želimo da budemo i dio projekta Južni tok da bi se osigurala stabilnost u snabdijevanju gasom“, kazao je Bećarević.

Trenutna potrošnja prirodnog gasa u Evropi je 550 milijardi metara kubnih i očekuje se porast potražnje do 700 milijardi metara kubnih prirodnog gasa do 2020. godine.