Svijet
71

Turska: Dostojanstveno i uz vojne počasti ispraćen nastradali ruski pilot

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Tijelo ruskog pilota koji je ubijen nakon što je Turska vojska srušila ruskog bombardera Su-24 zbog narušavanja turskog zračnog prostora, poslano je za Moskvu, saopćili su zvaničnici turskog ministarstva odbrane.

Tijelo pilota Olega Peškova poslano je u Moskvu nakon obavljene vojne sahrane i procesije prema pravoslavnoj tradiciji, kojoj su prisustvovali ruski ambasador u Ankari ali i drugi vojni zvaničnici, prenosi Reuters.

Nakon što je turska vojska pogodila ruski avion, pilot Oleg Peškov se katapultirao iz aviona, ali je ubijen dok se padobranom spuštao na teritorij koji je pod kontrolom lokalnih pobunjenika. Pilot Peškov je imao ženu i dvoje djece.

Drugi pilot iz ruskoga aviona, kapetan Konstantin Murakhtin, preživio je pad aviona, a iz pobunjeničke teritorije koja je pod kontrolom pobunjenika spašen je u operaciji specijalnih snaga. On se trenutno nalazi u bolnici u Moskvi.

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je da će i u budućnosti biti teško spriječiti slične incidente, ukoliko budu postojale dvije koalicije koje se bore u Siriji.

Avion sa tijelom nastradalog ruskog pilota u poslijepodnevnim satima sletio je na vojni aerodrom Chkalovsky nedaleko od Moskve.