Svijet
31

Turska će predati Rusiji tijelo ubijenog pilota

Klix.ba
Oleg Peškov (Foto: EPA)
Oleg Peškov (Foto: EPA)
Turske vlasti su saopćile da su preuzele tijelo ruskog pilota ubijenog nakon što su turske snage srušile vojni avion na sirijskoj granici.

Tijelo poručnika Olega Peškova bit će predano Rusiji, potvrdio je turski premijer Ahmet Davutoglu.

Turske snage su oborile avion u utorak, a svoj potez su pravdale činjenicom da je avion ušao u turski zračni prostor, što Rusija odbacuje.

Incident je doveo do tenzija i ošre retorike između dvije zemlje, a Rusija je već nametnula paket ekonomskih sankcija Turskoj.

Davutoglu je rekao da je tijelo Peškova tretirano prema pravoslavnoj tradiciji.

Drugi pilot iz ruskoga aviona, kapetan Konstantin Murakhtin, preživio je pad aviona, a iz pobunjeničke teritorije koja je pod kontrolom pobunjenika spašen je u operaciji specijalnih snaga. Murakhtin je rekao da se želi vratiti na dužnost i ostati u Siriji te dodao da "neko mora platiti" za smrt njegovog kolege.

Dekret koji je potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu se odnosi na uvoz iz Turske, rad turskih kompanija u Rusiji i rad turskih državljana za ruske kompanije. Također, zatražen je i prekid čarter letova između dvije zemlje.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je odbio uputiti izvinjenje Rusiji zbog incidenta. U petak je optužio Moskvu da se "igra s vatrom" govoreći o ruskim operacijama u Siriji. Ipak, dodao je da je tužan zbog obaranja ruskog aviona.

Turska i Rusija imaju važne ekonomske veze, Rusija je drugi najveći trgovinski partner Turskoj, dok je prošle godine Tursku posjetilo više od tri miliona ruskih turista.