Svijet
0

Turska: Deseci uhapšenih u antiterorističkoj akciji nakon sinoćnjeg napada u Ankari

Anadolija
Foto: AA
Foto: AA
Više desetina osumnjičenih lišeno je slobode tokom noći i u ponedjeljak ujutro u opsežnim antiterorističkim akcijama turske policije nakon terorističkog napada u Ankari u nedjelju, u kojem je poginulo 37 ljudi.

Akcije u Istanbulu i Ankari provode specijalne jedinice turske policije za borbu protiv terorizma, a slobode je lišeno na desetine članova terorističke organizacije PKK. U akciji policije učestvuju i helikopteri.Pored hapšenja, izvršeni su i pretresi na velikom broju adresa.Ministar zdravlja Turske Mehmet Muezzinoglu potvrdio je jutros kako je broj smrtno stradalih u sinoćenjem terorističkom napadu u u Ankari povećan na 37.

Prema posljednjim informacijama, u napadu je ranjeno više od 120 osoba. Turski ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala je najoštrije osudio napad.

"Teroristički napad izveden je aktiviranjem automobila bombe u pokretu na autobuskoj stanici u kvartu Kizilay u Ankari. Meta napada su bili civili koji su čekali autobus na stanici. Najoštrije osuđujemo taj podli čin. Ponovo poručujemo da oni koji stoje iza ovog napada neće uspjeti u svojim ciljevima. Ovaj narod je prevazišao brojne probleme", kazao je Ala u obraćanju novinarima u nedjelju navečer.