Svijet
0

Turska: 13-godišnjak izvučen iz ruševina nakon pet dana

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Turske spasilačke službe izvukle su rano jutros živog 13-godišnjeg dječaka iz ruševina zgrada srušenih u potresu koji je u nedjelju pogodio jugoistok Turske.

Dječak, koji je spašen u Ercisu, najteže pogođenom gradu, odvezen je vozilom hitne pomoći u bolnicu, objavila je televizija NTV.

Spašavanje 13-godišnjeg Ferhata Tokaya malo je popravilo raspoloženje među hiljadama stradalih koji provode već petu noć bez krova nad glavom, a mnogi od njih još uvijek ne znaju sudbinu članova svojih porodica i prijatelja.

Ovo je drugo spašavanje u Ercisu u posljednjih nekoliko sati pošto je u četvrtak poslijepodne iz ruševina spašen jedan muškarac, prenose u petak agencije.

U potresu jačine 7,2 stepena, koji je u nedjelju pogodio jugoistočnu pokrajinu Van, poginulo je najmanje 535 osoba i više od 2.300 povrijeđeno, prema posljednjem izvještaju turskih vlasti.

Preživjeli sada strahuju od hladnoće i traže šatore pošto mnogi od njih još spavaju na otvorenom dok hladnoća i snijeg dodatno otežavaju pružanje pomoći.

Vlasti su objavile da je uništeno ili teško oštećeno 5.250 domova i pozvale one kojima kuće nisu bitno oštećene da se vrate svojim domovima, ali ljudi strahuju od ulaska u kuće kojima su napukli zidovi.

Operacije spašavanja otežavaju vremenski uslovi, a prema meteorološkim prognozama snijeg će padati naredna tri dana.