Svijet
0

Turska: Prestaju potrage za preživjelima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Malo nade preostalo je da će se pronaći još preživjelih sedmicu dana nakon što je zemljotres uzdrmao Tursku, pa se pažnja prebacuje na stanje preživjelih koji su osuđeni da borave u šatorima dok snijeg i kiša neprestano padaju.

SAD je posljednja zemlja koja je ponudila pomoć Turskoj. Pentagon je u petak obećao da će američke vojne letjelice početi dostavljati pomoć iz američkih vojnih baza u Evropi.

Iako nije izdato zvanično saopćenje, potraga za preživjelima je prestala, stanovnici kažu da je većina spasilačkih timova napustila grad Ercis koji je bio najteže pogođen u potresu 23. oktobra.

Posljednji preživjeli je pronađen rano u petak ujutro. Tada su spasioci izvukli 12-godišnjeg dječaka, Ferhata Tokaya, koji je proveo 108 sati zarobljen pod ruševinama jedne od mnogih zgrada koje su se urušile.

Televizijske snimke pokazuju kako jedan od spasilaca pokriva oči Ferhatu dok ga izvlače na površinu kako bi ga zaštitio od reflektora spasilačkih timova, javio je u subotu AFP.

Sveukupno je 187 osoba izvučeno iz ruševina nakon zemljotresa jačine 7,2 stepena Richterove skale.

Zvanični izvještaj o broju mrtvih u petak je 576, dok je 2.608 osoba povrijeđeno u ovom zemljotresu.

  • Malo je vjerovatno, osim nekim velikim čudom, da se još neko može izvući živ iz ovih ruševina po ovako hladnom vremenu - rekao je jedan od doktora.