Svijet
0

Najmanje 480 mrtvih u Turskoj, preživjeli kradu hranu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Preživjeli u snažnom potresu, koji je u Turskoj prema najnovijim podacima odnio najmanje 480 ljudskih života, počeli su da pljačkaju kamione s humanitarnom pomoći, a premijer Recep Tayyip Erdogan priznao je neuspjeh spasilačkih akcija.

Dok su temperature tokom prošle noći pale ispod nule, a meteorolozi najavili snijeg, vlasti užurbano pokušavaju da osiguraju skloništa za hiljade ljudi koji bi mogli da provedu još jednu noć na otvorenom, prenosi u četvrtak Tanjug.

U međuvremenu, zvaničnici su objavili da je novi bilans žrtava potresa najmanje 480 poginulih i oko 1.600 povrijeđenih, ali udruženja Federacija Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca upozoravaju da su "stotine, a možda i hiljade ljudi" još zatrpane pod ruševinama u istočnom turskom regionu.

Turske vlasti na kraju su ipak pristale da prihvate pomoć iz inostranstva, što su najprije odbijale, a premijer Erdogan rekao je da ekipe uspjevaju da stave situaciju pod kontrolu, pošto je snabdijevanje neophodnom opremom i namirnicama loše počelo, prenosi AFP.

"Prihvatili smo pomoć, jer je bilo nekih neuspjeha tokom prva 24 sata", rekao je Erdogan u obraćanju na turskoj televiziji, govoreći na prvom mjestu o snabdijevanju stanovništva šatorima.

Dodao je i da je u ugroženo područje poslao više ministara kako bi nadgledali proces spasavanja.

Erdogan je naglasio i da se u spasilačkim akcijama ne pravi nikakva razlika između Turaka, Kurda ili pripadnika drugih zajednica.

Ipak, koliko je očajanje zahvatilo preživjele, govori i izvještaj Crvenog polumjeseca, da je 17 kamiona s humanitarnom pomoći opljačkano između gradova Van i Ercis.

U potresu, koji je u nedjelju pogodio gradove Van i Erdcis, do temelja je porušeno više od 2.000 zgrada dok su mnoge kuće oštećene.

Spacilačke ekipe nastavljaju pretraživanje ruševina, i u srijedu su pronašle i izvukle tri žive osobe.