U Turskoj raste broj žrtava potresa, 19 mrtvih

F
FENA
11.11.2011. u 15:04
0
0
U Turskoj raste broj žrtava potresa, 19 mrtvih
0
U Turskoj raste broj žrtava potresa, 19 mrtvih
Broj žrtava u turskom gradu Van se povećao na 19, a spasioci nastavljaju potragu za preživjelima u razornom potresu.
Prije samo tri nedjelje u potres u Turskoj poginulo je oko 600 osoba.

Spasilačke ekipe tragaju za još nekoliko nestalih osoba koja se, kako se vjeruje, nalaze u ruševinama dva hotela u gradu Van, na krajnjem jugoistoku Turske.

Među njima su i dvojica novinara koji su radili za lokalnu agenciju DHA, koji su bili smješteni u jednom od dva srušena hotela. U potresu je stradao i humanitarni radnik iz Japana.

Spasilačke ekipe nastavljaju potragu za nestalima, mada su male šanse da još ima preživjelih jer su to područje Turske zahvatile niske temperature, javile su novinske agencije.

Oko 800 spasilaca poslato je u ugroženo područje, nakon potresa jačine 5,6 stepeni Richtera, koji je u srijedu navečer pogodio oblast grada Van, a do sada su iz ruševina izvukli 28 preživjelih, prenosi AFP.

Hiljade osoba koje su ostale bez svojih domova i dalje borave u šatorima na veoma niskim temperaturama koje su, u međuvremenu, nastupile u ovoj oblasti.

Turski Crveni polumjesec je saopćio da su u ugroženu oblast poslata još dva aviona koji će prevesti dodatne spasilačke ekipe i osnovne zalihe, uključujući šatore i ćebad.

Turska policija u četvrtak je upotrebila suzavac i palice da bi rastjerala oko 200 demonstranata koji su protestovali u gradu Van zbog, kako smatraju, neadekvatne reakcije vlasti nakon najnovijeg potresa.

Teritorija Turske je izuzetno trusno područje, jer leži na velikim geološkim rasjedima.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: