Svijet
142

Tunis: Silovao 13-godišnju polusestru pa se oženio njom kako bi izbjegao zatvor

Klix.ba
Dvadestogodišnji mladić vjenčao se sa svojom polusestrom, 13-godišnjakinjom koju je silovao i koja je nakon toga zatrudnjela. Vjenčanje je održano u regiji Kef u Tunisu uz prisustvo njihovih roditelja.

Iako je seks sa djecom mlađom od 15 godina prema zakonima u Tunisu zabranjen i kažnjava se sa do šest godina zatvorske kazne, član krivičnog zakonika 277 kaže kako je moguće da silovatelj izbjegne kaznu vjenčanjem sa žrtvom i to ukoliko tokom seksualnog napada nije korištena sila!

Glasnogovonica suda u Tunisu Chokri Mejri tvrdi kako djevojčica nije silovana.

"Razgovarali smo s djevojčicom i nakon što smo provjerili sve navode, zaključili smo kako je sposobna za brak", rekla je Mejri.

Tunis je, u odnosu na zemlje arapskog svijeta pokazao veliki napredak kada je riječ o pravima žena, ali spolni stereotipi i arhaični zakoni i dalje su integrisani u sistem pravosuđa. Odluka suda razljutila je Tunižane koji su protestovali ispred institucije.

Planirana zabava povodom vjenčanja ovog para, otkazana je nakon što je vladin ured za zaštitu prava djeteta tražio poništenje braka.

"Kada je riječ o djevojčici od 13 godina, seksualni odnos s njenim pristankom ne dolazi u obzir. O tome se ne raspravlja, to je silovanje i tačka. Sud u obzir nije uzeo interes ovog djeteta koje će morati živjeti u braku sa svojim silovateljem" rekla je Houda Abboudi iz vlade Tunisa.

Oni dodaju i kako je apsurdna izjava suda kako je djevojčica sama pristala na seks i brak, budući da škole u Tunisu ne pružaju seksualno obrazovanje. Žene u ovoj zemlji ne prijavljuju silovanja zbog sramote koju tim činom donose sebi i svojoj porodici, piše Independent.

Ljutnju civilizovanog svijeta izazvao je i voditelj talk-show programa koji je prije dvije godine kazao kako bi se 14-godišnja žrtva tadašnjeg slučaja silovanja trebala udati za silovatelja te tako zatvoriti slučaj.