Svijet
59

Tuga na ulicama Minhena: Šokirani stanovnici u tišini nose cvijeće na mjesta ubistava

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Jutro nakon stravične pucnjave na ulicama Minhena protiče u tišini neobičnoj za ovako veliki grad. Šokirani stanovnici okupljaju se na mjestu napada noseći cvijeće i svijeće.

Mnogi od njih nikako nisu spavali, a neki su do jutra čekali da odu kućama.

Marcus Brussig je putovao automobilom kad je začuo pucnje.

"Vidio sam ljude kako bježe i padaju. Čuo sam kako im govore: U zaklon, u zaklon!", ispričao je za Bild. Ubrzo je pokušao pomoći jednom pogođenom.

"Osjećao sam se nemoćno gledajući ljude", rekao je jedan stariji muškarac.

I drugi svjedoci ispričali su kako je muškarac u tamnim hlačama i majici sa crvenkastim ruksakom pucao po civilima, među kojima je bilo djece. Usmrtio je devet osoba, a 27 ranio, od čega je deset u kritičkom stanju.

Sa naslovnica njemačkih novina vidi se horor posebno jer je ovo drugi put u nekoliko dana da tu zemlju pogađaju napadi na nedužne civile.

Još uvijek nije jasno šta je bio motiv napadača za kojeg je jutros objavljeno da je 18-godišnjak sa iransko-njemačkim državljanstvom. Vjeruje se da je sam organizovao i izveo napad, a da se kasnije ubio. Njegovu kuću pretresa policija, a njegov otac zadržan je na ispitivanju.

Šef kabineta njemačke kancelarke Peter Altmaier nazvao je ovu situaciju okrutnim i nehumanim napadom, a Merkel je prekinula svoj odmor kako bi se vratila u zemlju.

Sigurnosne snage za danas u podne zakazale su vanredni sastanak.