Svijet
16

Minhenska policija moli građane za videosnimke pucnjave

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Policija njemačkog grada Minhena zamolila je javnost da im dostave videosnimke, fotografije ili audiomaterijal na kojem je zabilježen bilo koji detalj sinoćnje masovne pucnjave.

Osamnaestogodišnji napadač usmrtio je na tri lokacije u tom gradu devet osoba, a 16 ranio. Troje povrijeđenih je u kritičnom stanju.

"Gledao sam u njegovom pravcu kada je ubio dvoje ljudi na stepenicama", ispričao je svjedok Luan Zequiri za njemačku N-TV. On se u trenutku pucnjave nalazio u trgovačkom centru Olympia. Posvjedočio je da je mladić koji je pucao nosio čizme koje su ličile na vojne i ruksak. Zequiri je kazao da se sakrio u jednu prodavnicu, a kada je krenuo vani, vidio je mrtve i ranjene ljude po podu.

Nakon što se mladić ubio, a motivi njegovog napada nisu otkriveni, policija se nada kako će im videosnimci, fotografije ili audiosnimci dati više informacija.

Ovaj treći napad u posljednjih osam dana u gradovima zapadne Evrope uznemirio je javnost, a minhenska policija kasnije bi se trebala obratiti građanima sa više detalja. Javnost je zamoljena da materijale koje imaju objave na posebnom računu.

U međuvremenu su pripadnici specijalne policije pretražili kuću u naselju Maxvorstadt u kojoj je napadač živio s roditeljima.

Trenutno se život u gradu vraća u normalne tokove. Uspostavljen je sistem javnog prevoza, a građani pred trgovački centar Olympia donose cvijeće i pale svijeće za duše stradalih.

Ime napadača još uvijek nije objavljeno, a njegovo mrtvo tijelo pronađeno je kilometar od trgovačkog centra, jednog od tri mjesta na kojima je pucao.