Svijet
0

Tuerk o Kosovu s Ban Ki-moonom i u intervjuu AP-u

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izabrani slovenski predsjednik Danilo Tuerk boravi u privatnoj posjeti SAD-u tokom koje se susreo i s glavnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom, a jedna od tema razgovora bila je i Kosovo, prenijeli su u srijedu slovenski mediji.

Tuerk je bio prvi ambasador Slovenije u UN-u, a kasnije i jedan od pomoćnika bivšeg glavnog sekretara UN-a Kofija Annana, a u New Yorku je sudjelovao na zasjedanju nevladine organizacije Security Council Report čiji je član već niz godina, a koja redovno prati djelovanje tog organa svjetske organizacije.

Kako je javila RTV Slovenija, Tuerk je na ručku koji je pripremio glavni sekretar UN-a s njim razgovarao i o nekim međunarodnim pitanjima, pa i o Kosovu budući da pregovaračka trojka glavnom tajniku UN-a sljedeće sedmice treba predstaviti izvještaj o pregovorima s Beogradom i Prištinom o pitanju Kosova. To izvješće, navodi RTV Slovenija na svom internet portalu, vjerojatno neće sadržavati rješenje koje bi bilo prihvatljivo za obje strane.

Tuerk je u razgovoru za agenciju Associated Press danom tokom svog boravka u New Yorku rekao da će za slovenskog predsjedavanja EU-om u prvoj polovici iduće godine kao novi slovenski predsjednik djelovati usklađeno s vladom premijera Janeza Janše, te izrazio očekivanje da će o pitanju Kosova Slovenija dati svoj prilog, među ostalim povezivanjem djelovanja EU-a i SAD-a.

Tuerk je rekao da su male države zbog svoje fleksibilnosti i manje interesne involviranosti u usporedbi s velikim svjetskim silama, kad je riječ o kriznim područjima, sposobne dati značajan doprinos donošenju velikih odluka na međunarodnoj političkoj sceni.

"Slovenija ima dugotrajno iskustvo komunikacije sa Sjedinjenim Američkim državama o Kosovu", rekao je Tuerk za AP, dodajući da vjeruje da EU i SAD u vrijeme slovenskog predsjedanja europskom integracijom mogu raditi zajedno na rješavanju pitanja statusa Kosova.

Tuerk je u razgovoru za američku agenciju rekao da bi EU trebala izvršiti pritisak na Srbiju u vezi s izručenjem Ratka Mladića.

"O tome ne može biti kompromisa, Mladića treba uhititi i predati Haaškom sudu. Ne smije postojati nikakva sumnja da je predaja ratnih zločinaca uvjet za pristup Srbije Europskoj uniji", rekao je Tuerk.

Pojasnio je da će on i premijer Janez Janša tijekom predsjedanja Slovenije Europskom unijom surađivati bez obzira na domaće političke tenzije između ljevice i desnice na domaćoj pozornici.