Povod bila sarkastična primjedba
0

Tuča u italijanskom parlamentu zbog penzione reforme

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zastupnici u italijanskom parlamentu tučom su u srijedu ublažili napetost zbog teških reformskih mjera.

Najmanje dva zastupnika iz Sjeverne lige, članice vladajuće koalicije desnoga centra, potukla su se s članovima opozicijske stranke FLI predsjednika parlamenta Gianfranca Finija. Dva zastupnika dohvatila su jedan drugoga za vrat, a ostali zastupnici pojurili su razdvajati ih.

Zbog tuče koja je izbila nakon Finijeve sarkastične primjedbe na televiziji o tome kako je supruga šefa Sjeverne lige Umberta Bossija u penziju otišla s 39 godina, na nekoliko je minuta prekinuta i parlamentarna sjednica. Bossi uporno odbija i najmanji ustupak u vezi s traženjem premijera Silvija Berlusconija da se u skladu sa zahtjevima evropskih čelnika izmijeni povoljan talijanski penzioni sistem.

Berlusconi u srijedu putuje u Bruxelles s pismom namjere u kojem se najavljuju reforme što bi trebale potaknuti rast privrede i smanjiti italijanski dug. No kritičari, među kojima su i neki vodeći italijanski bankari, kažu da su nužne čvršće i opsežnije mjere.

"Vlada klima nasilja i netolerancije", rekao je Amedeo Ciccanti iz stranke centra UDC-a. "Moramo se smiriti jer Italijane ovo živcira i više nego nas", dodao je on.