Svijet
0

Berlusconi: Ljevica uništava Italiju

FENA
Silvio Berlusconi (Foto: Reuters)
Silvio Berlusconi (Foto: Reuters)
Premijer Italije Silvio Berlusconi optužio je u srijedu opozicionu ljevicu da uništava Italiju, prenio je AFP.

Berlusconi je izjavu dao tokom posjete Bruxellesu, za koju kritičari kažu da je predstavljala izgovor da izbjegne pojavljivanje pred sudom u Rimu.

Premijer Italije je novinarima rekao da je došao u Bruxelles i Strasbourg da bi "uvjerio evropske institucije" da njegova vlada ulaže napore da smanji visok budžetski deficit, koji je zabrinuo finansijska tržišta.

"Opozicija kritikuje budžetske mjere s jedinim ciljem - da ošamari vladu, ne vodeći računa o tome da udara Italiju", rekao je Berlusconi poslije razgovora s predsjednikom Evropskog vijeća Hermanom van Rompuyom.

Opozicija ima "jasnu namjeru da uništi imidž premijera, ali ona uništava Italiju", rekao je on i dodao da će prijedlog mjera štednje do 2013. godine biti sutra predstavljen parlamentu.

Van Rompuy je pozdravio korake koje je na smanjenju dužničke krize načinila Italija i rekao da je riječ o "ambicioznom" paketu važnom "ne samo za Italiju, već i za cijelu eurozonu".

Italijanski premijer potom se u Strasbourgu sastao s predsednikom Evropske komisije Jose Manuelom Barrosom i predsjednikom Evropskog parlamenta Jerzy Buzekom.

"Posvećenost italijanske vlade postizanju balansiranog budžeta do 2013. godine je važan pokazatelj i opredjeljenosti i ambicioznosti", naveo je Barroso u saopćenju poslije sastanka i dodao da mu je Berlusconi predstavio niz mjera.

Italijanska opozicija i mediji naveli su da je Berlusconi zakazao sastanke u inozemstvu kako bi izbjegao pojavljivanje pred tužiocima u Rimu, koji su s njim željeli da razgovaraju kao s navodnom žrtvom ucjene italijanskog biznismena Gianpaola Tarantinija.

Tarantini, koji je uhapšen 1. septembra, osumnjičen je da je tražio na stotine miliona eura od Berlsuconija u zamjenu za šutnju o detaljima sa žurki u Berlusconijevim vilama.

Posjeta Berlusconija Bruxellesu i Strasbourgu razljutila je i ljevičare u Evropskom parlamentu.

"Činjenica da Berlusconi pokušava da iskoristi evropske institucije za lične ciljeve je problematična", rekao je lider grupe socijaldemokrata u EP Martin Schulz.

Berlusconi je negirao da je bio žrtva ucjene, rekavši da je jedino pokušavao da pruži finansijsku pomoć Tarantiniju i njegovoj porodici.