Svijet
29

Trumpov "registar muslimana" kao kamp za Japance tokom Drugog svjetskog rata

Klix.ba
Donald Trump je za vrijeme svoje predsjedničke kampanje obećao zaustavljanje imigranata iz "muslimanskih zemalja". Nakon što je izabran za budućeg šefa najmoćnije države svijeta, njujorški mogul je smanjio ton, ali njegove ideje još uvijek plaše obične građane.

Naime, ako je suditi prema izjavama njegovih savjetnika tokom tranzicijskog perioda smjene vlasti u Washingtonu, postoji velika vjerovatnoća da će Trump pokušati uvesti neku vrstu registra za imigrante iz zemalja sa muslimanskom većinom.

Ono što je značajno u ovom slučaju jeste da će ovaj čin pokušati izvesti bez potrebe za odobrenjem Kongresa.

Jedan od spomenutih savjetnika Kris Kobach kazao je da Trumpov tim stručnjaka za pitanja imigracije priprema odredbe koje bi Bijeloj kući dozvolile ubrzanu gradnju zida na granici sa Meksikom.

Također, Kobach je u razgovoru sa agencijom Reuters kazao da Trumpov tim predlaže i uvođenje ulazno-izlaznog registarskog sistema koji je funkcionisao nedugo nakon 11. septembra 2001. godine.

On uključuje uvođenje države da zatvori, ispituje i kontinuirano prati imigrante starije od 16 godina koji dođu na tlo Sjedinjenih Američkih Država. Ovaj sistem je napušten 2011. godine zbog pritiska Ministarstva državne sigurnosti i određenih nevladinih organizacija.

Povodom ove informacije, američka voditeljica Fox televizije Megyn Kelly ugostila je Carla Higbieja, bivšeg vojnika i čelnika organizacije Great America PAC for Donald Trump. On je u srijedu navečer izjavio da je registar "dobra ideja", poredeći ga sa zloglasnim kampovima u kojima su američki Japanci proveli Drugi svjetski rat zbog sumnje tadašnjeg Washingtona u njihovu lojalnost.

Kelly je oštro odgovorila rekavši da njen sagovornik "mora biti pametniji" s obzirom na to da takvi stavovi plaše građane.